Vzdělávací proces v organizacích v kontextu managementu lidských zdrojů : analýza vybraných faktorů a evaluace - Míková, Irena (2023)
Práce si klade za cíl identifikovat faktory procesu vzdělávání a rozvoje v organizaci, jež ovlivňují úroveň dosažených výsledků vzdělávání s přesahem do ukazatelů úspěšnosti organizace. Podrobněji zkoumá provádění evaluace zejména na nejvyšších úrovních Kirkpatrickova modelu – tj. na úrovni chování a výsledků, jako vhodného nástroje ur-čeného k hodnocení vzdělávání a rozvoje v organizaci. To nejen že přispívá k systema-tické realizaci vzdělávacího procesu, ale důsledným prováděním hodnocení umožňuje i eliminovat případné nedostatky tohoto procesu. K naplnění cíle byl zvolen explorativní výzkum využívající kvantitativních výzkumných metod. Data byla získána formou anonymního online dotazníku zaměřeného na vzdělávání a rozvoj zaměstnanců. Vý-zkum v této práci přispěl k teoriím souvisejícím s rozvojem lidských zdrojů v organiza-cích, k teorii lidského kapitálu a transferu poznatků. Závěry potvrzují, že má-li vzdělá-vání a rozvoj v organizacích přinášet efekty promítající se do různých ukazatelů vý-konnosti, vyšší produktivity a kvality práce zaměstnanců, nelze podceňovat žádnou z vymezených oblastí vzdělávacího procesu (vzdělávací akci, účastníky vzdělávání, organizaci). Za důležité faktory s vazbou na transfer poznatků do praxe a s výsledky vzdělávání v organizaci byly identifikovány – design vzdělávací akce, on-the-job vzdě-lávací metody a jejich vyšší subjektivně vnímaná efektivnost, kompetence pracovníků s ohledem na pozici a typ organizace, investice do vzdělávání, zjišťování potřeb vzdělá-vání i zahrnutí vzdělávání do strategie organizace a velikost, stáří a typ organizace.