Zhodnocení ekonomického vývoje společnosti Bohušovická mlékárna, a.s. - Baier, Jakub (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá finanční situací společnosti Bohušovická mlékárna, a.s. Cílem práce je zhodnocení finančního zdraví a finanční strategie společnosti, posouzení toho, jak si na tom podnik stojí v porovnání s odvětvím, odhalení silných a slabých stránek a návrh doporučení pro zlepšení. Doporučení může management využít pro další rozhodování, které bude v současné nelehké době krize náročné. Vše bylo provedeno na základě finanční analýzy provedené za období 2017-2021. Hlavním zdrojem dat byly veřejně dostupné účetní závěrky a výroční zprávy. Práce je rozdělena na 2 části, a to teoretickou část a praktickou část. Teoretická část je založena na literární rešerši metod finanční analýzy. Nástroje a metody, které jsou popsány v teoretické části, jsou následně aplikovány v části praktické. Mezi využité oblasti finanční analýzy patří analýza absolutních a poměrových ukazatelů, analýza bilančních pravidel, ekonomická přidaná hodnota, pyramidové soustavy ukazatelů a bankrotní a bonitní modely. Závěr práce obsahuje shrnutí současné ekonomické situace, shrnutí silných a slabých stránek a návrh doporučení pro budoucnost.