Followership ve vztahu k vybraným koncepcím leadershipu. - Půbalová, Kateřina (2023)
Disertační práce se zabývá tématem followershipu ve vztahu k vybraným koncepcím leadershipu. Jejím cílem je na základě teoretické analýzy prozkoumat vztahy mezi mírou naplnění role followera, vnímanou efektivitou lídra a jejich vzájemnými interakcemi v kontextu vybraných koncepcí leadershipu. Teoretická část práce shrnuje pojem followershipu a shrnuje poznatky v rámci tohoto fenoménu. Empirická část uvádí výzkumné cíle a výsledky dvou pilotních studií. Hlavní studie byla provedena v 10 organizacích z oblasti IT a bankovního sektoru. Získaná data byla analyzována prostřednictvím faktorové, regresní a korelační analýzy, analýzou hlavních komponent a modelů strukturního modelování. Výsledky analýzy ukázaly důležitost síly vztahu, který mezi sebou lídři a followeři tvoří. Dále byla podpořena odlišná preference vnímaných charakteristik lídrů v závislosti na míře naplnění role followera. Naproti tomu v rámci výzkumného vzorku nebyla podpořena důležitost vlivu vnímaných charakteristik lídra na vztah míry naplnění role followera a vnímané efektivity lídra. Zároveň byl podpořen pozitivní vztah míry naplnění role followera a vnímané efektivity lídra, nicméně síla tohoto vztahu vyšla jako slabá. Diskuze obsahuje podrobnou interpretaci výsledků práce a na ně navazující praktická doporučení pro organizace, pedagogiku a další výzkum.