O nynějších poměrech českých : desatero kapitol lidu českému - Vlček, Václav, 1839-1908 (V Praze : nákladem vlastním, 1875)
Spis představuje politicko-publicistickou úvahu Václava Vlčka o aktuální situaci české společnosti v druhé polovině 19. století. Autor formou deseti kapitol oslovuje český lid a kriticky reflektuje dobové politické, národní a společenské poměry. Text reaguje na otázky národního sebeuvědomění, postavení Čechů v habsburské monarchii i na vnitřní problémy českého politického života. Publikace je příkladem angažované politické literatury období národního obrození a dokladem dobové politické argumentace i stylu veřejné debaty.
Keywords: 19. století; společnost a politika; národní identita; národní obrození; Česko; úvahy; články; 19th century; society and politics; national identity; national renascence; Czechia; essays; journal articles