Dobrovský a Rusko : počátky vztahů česko-ruských a názory Josefa Dobrovského na Rusko - Kubka, František, 1894-1969 (Knihovna české mysli, 1926)
Publikace Dobrovský a Rusko se zabývá počátky česko-ruských vztahů a analyzuje názory Josefa Dobrovského na Rusko v širším kontextu českého národního obrození. Autor sleduje, jakým způsobem Dobrovský vnímal ruský jazyk, kulturu a politické poměry a jak jeho postoje ovlivnily formování českého intelektuálního prostředí přelomu 18. a 19. století.