Sociální kapitál v rodinných firmách - Stasa, Michele (2023)
Sociální kapitál představuje pro firmy vzácné aktivum. Jeho významnost v rodinných firmách je ještě vyšší, jelikož je silnější, dlouhodobější a hůře napodobitelný nerodinnými podniky. Hlavním cílem je zjistit, jaké faktory ovlivňují vznik sociálního kapitálu v rodinných firmách, jak na sebe jednotlivé formy sociálního kapitálu působí, jaké má sociální kapitál efekty na inovační a ekonomickou výkonnost rodinné firmy, a to při zohlednění heterogenity rodinných firem. Provedená rešerše literatury naznačuje, že existující teorie je velmi fragmentovaná, chybí jednoznačné vymezení pojmů, stejně tak jako longitudinální studie objasňující dynamiku sociálního kapitálu. Většina existujících studií se zabývá efekty sociálního kapitálu. Praktickou část práce představují dva empirické modely. Pro popis dat využito deskriptivní statistiky a Pearsonovy korelační analýzy. Pro testování hypotéz byl použito regresní analýzy, nástroje PROCESS pro SPSS, a strukturního modelování (SEM) v IBM SPSS Amos. První empirický model je zaměřený na roli sociálního kapitálu v souvislosti se socioemocionálním bohatstvím a inovacemi. Na datovém souboru 198 rodinných firem působících v USA byly zjištěny následující poznatky. Socioemocionální bohatství je pozitivně asociováno s interním sociálním kapitálem, který dále pozitivně působí na externí sociální kapitál, internalizaci znalostí, avšak negativně ovlivňuje inovace. Inovační výstup je také pozitivně ovlivňován externím sociálním kapitálem i internalizací znalostí. Druhý empirický model se zaměřil na sociální kapitál v souvislosti s organizační kulturou a výkonností rodinné firmy. Výsledky naznačují, že skupinová vs. individuální orientace pozitivně ovlivňuje interní sociální kapitál, a externí vs. interní orientace pozitivně ovlivňuje ext