Analýza vybraných dopadů Marshallova plánu na ekonomiku a hospodářskou politiku Velké Británie v letech 1948-1955 - Vosecký, Matyáš (2023)
Práce se zabývá analýzou vybraných dopadů Marshallova plánu na ekonomiku a hospodářskou politiku Velké Británie v letech 1948-1955. Hlavním cílem práce je ověření platnosti vědecké hypotézy: Hospodářská pomoc v rámci Marshallova plánu měla významný pozitivní dopad na růst britské ekonomiky. Práce nejprve analyzuje, zda tato hospodářská pomoc ovlivnila růst produkce ve Velké Británii a zda ovlivnila její celkový hospodářský růst. Následně mapuje dopady Marshallova plánu na vybrané oblasti hospodářské politiky. Mezi tyto oblasti patří analýza dopadů Marshallova plánu na měnovou politiku, fiskální politiku, dluhovou politiku a politiku zahraničního obchodu Velké Británie. Hlavním závěrem práce je nepotvrzení platnosti stanovené hypotézy. Autor se domnívá, že hospodářská pomoc Marshallova plánu neměla významný pozitivní dopad na růst britské ekonomiky. Význam Marshallova plánu spočíval především v dodávání nezbytných surovin a ve vzájemné spolupráci zúčastněných států.