Jan Evangelista Purkyně : badatel - národní buditel : soubor příspěvků o jeho životě a práci - Němec, Bohumil, 1873-1966; Němec, Bohumil, 1873-1966; Matoušek, Otakar, 1899-1994; Matoušek, Otakar, 1899-1994 (Československá akademie věd. Sekce biologická, 1955)
Sborník téměř padesáti samostatných článků je prvním svazkem řady, která bude zaměřena na všestranné prozkoumání bohaté činnosti Jana Ev. Purkyně. Část sborníku tvoří referáty přenesené r. 1953 na liblické konferenci o purkyňovském bádání. Příspěvky jsou rozděleny do 5 dílů: I. Ideový profil, II. Život, III. Dílo, IV. Příspěvky a dokumenty, V. Zprávy o purkyňovském bádání - Obrazová část přináší dokumentární fotografie, souvisící s Purkyňovým životem a dílem.