Přehled externalit v konvenčním zemědělství a agrolesnictví - Brusová, Anežka (2023)
Cílem této diplomové práce je zpracovat podrobný přehled ekonomických hledisek v podobě pozitivních a negativních externalit konvenčního a alternativního zemědělství. V práci je nejprve shrnuta problematika těchto systémů s aspekty navržené na základě prvních částí výzkumu jako potenciální externality. Ve výzkumné části je dle položených výzkumných otázek problematika rozebírána jak z hlediska vlastního průzkumu publikací, brainstormingu se studenty s výsledky v podobě myšlenkových map a expertním výzkumem v podobě polostrukturovaných rozhovorů. Výzkum v závěru odhaluje různě významné externality, shrnuté v přehledných tabulkách, které v budoucnosti mohou být užitečné pro navazující výzkum a pro zemědělce jako přehled možných důsledků jejich činnosti.