Analýza determinant tvorby nabídkových cen bytů - Grill, Robert (2023)
Tato diplomová práce obsahuje analýzu determinant tvorby nabídkových cen bytů. Práce se zaměřuje na byty ve 35 okresních městech České republiky. Datový soubor je složen z 1 209 pozorování sesbíraných v průběhu prosince 2022 a ledna 2023. K analýze determinant nabídkových cen bytů je využita regresní analýza při využití teorie hedonické ceny. Nabídková cena bytu jako vysvětlovaná proměnná je ve výsledném modelu popsána pomocí 16 vysvětlujících proměnných (determinant). Jako významné determinanty nabídkových cen bytů byly ve výsledném modelu identifikovány: podlahová plocha bytu, průměrná mzda ve městě, index kvality života, dojezdová vzdálenost do metropole, registrovaná kriminalita na 1 000 obyvatel, počet obyvatel města.