Proměny rozvojové spolupráce v současném světě - Varclová, Hannah (2023)
Práce se zabývá proměnami rozvojové spolupráce v současném světě analyzováním přístupů a chování tradičních a nově nastupujících dárců. Cílem je zhodnocení hlavních charakteristik a vybraných trendů rozvojové spolupráce. Odpovědi na dříve definované otázky nám pomáhá získat analýza chování různorodých dárců a jejich následné porovnání. Dochází k závěru, že formy poskytování pomoci se mění, a důvodem může být právě i fakt, že se noví dárci stávají významnými zdroji financí pro rozvojové země. Postavení tradičních dárců by mohlo být oslabeno, přestože v některých oblastech správy státu, se kterými potřebují přijímající země pomoci, si komparativní výhody stále pevně drží. Problémem je, že norem a postupů příliš mnoho není, a když už existují, nejsou dodržovány.