Proměny rozvojové spolupráce v současném světě - Varclová, Hannah; Sejkora, Jiří, 1985-; De Castro, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Práce se zabývá proměnami rozvojové spolupráce v současném světě analyzováním přístupů a chování tradičních a nově nastupujících dárců. Cílem je zhodnocení hlavních charakteristik a vybraných trendů rozvojové spolupráce. Odpovědi na dříve definované otázky nám pomáhá získat analýza chování různorodých dárců a jejich následné porovnání. Dochází k závěru, že formy poskytování pomoci se mění, a důvodem může být právě i fakt, že se noví dárci stávají významnými zdroji financí pro rozvojové země. Postavení tradičních dárců by mohlo být oslabeno, přestože v některých oblastech správy státu, se kterými potřebují přijímající země pomoci, si komparativní výhody stále pevně drží. Problémem je, že norem a postupů příliš mnoho není, a když už existují, nejsou dodržovány.
Vedoucí práce: Jiří Sejkora
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses