Diverzifikace ekonomiky Ázerbajdžánu - Šubertová, Iva; Jiránková, Martina, 1967-; Abdallah, Kareem Issam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Bakalářská práce se zabývá diverzifikací ekonomiky Ázerbájdžánu. Země se vyznačuje vysokou závislostí na exportu ropy a zemního plynu, což se je rizikové z důvodu kolísavých cen ropy na světovém trhu a omezenému množství nerostného bohatství. Cílem bakalářské práce je zanalyzovat diverzifikační strategii Ázerbájdžánu a ekonomickou situaci v zemi. Rozvoj malých a středně velkých podniků je považován za klíčový pro diverzifikační strategie země. Tyto podniky mohou zajistit více pracovních míst a zajistit vyšší přidanou hodnotu. Aktuálně počet malých a středně velkých podniků v Ázerbájdžánu leží pod průměrnými hodnotami zemí OECD. Významný potenciál pro rozvoj země má cestovní ruch. Přestože vláda investovala velké částky do tohoto odvětví, nebylo plně rozvinuto. Primárním důvodem nízké návštěvnosti země je napjatá situace mezi Ázerbájdžánem a Arménií, kvůli které se země pro turisty nezdá bezpečná. Měl by být kladen důraz na to, jak tuto výzvu překonat a zvýšit tak lukrativnost Ázerbájdžánu pro turisty.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses