Vliv terciárního vzdělávacího systemu na brain drain v Kazachstánu - Zaitsev, Nikita (2023)
Bakalářská práce si klade za cíl identifikovat vliv terciárního vzdělávacího systému na proces odlivu mozků se zaměřením na Republiku Kazachstán. První kapitola zahrnuje teoritickou část o fenoménu „brain drain“ s vazbou na vzdělávání v mateřské zemi. Druhá kapitola je zcela analytická a obsahuje statistická data o demografii Kazachstánu. Další součástí druhé kapitoly je průzkum formou dotazníku týkájící se problému odlivu mozků v Kazachstánu. Poslední kapitola se věnuje terciárnímu vzdělávacímu systému Kazachstánu, kde se analyzují hlavní nedostatky systému, reformy vlády a vazby s odlivem mozků. Výsledkem je, že problémy vzdělávacího systému – v různých jeho aspektech – jsou jedním ze základů fenoménu „brain drain“. Nicméně tento jev je velice komplexní a týká se i dalších faktorů.