Německo jako geoekonomická velmoc v Evropě - Langer, Kateřina; Eberle, Jakub; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Práce se zabývá povahou německé moci a jejím rozsahem. Tato teoreticky zakotvená případová studie zkoumá, zda se Německo po finanční krizi v roce 2008 stalo geoekonomickou velmocí v rámci Evropské unie. Na Německo jsou aplikována předem stanovená kritéria podle teorie velmoci a teorie geoekonomiky. Na základě politických a ekonomických událostí, které se odehrály mezi lety 2008 a 2023, je deduktivní metodou rozhodnuto, zda Německo tato kritéria splňuje. Německo splnilo všechna kritéria geoekonomické mocnosti, tj. 1) ekonomické prostředky k využívání a prosazování geoekonomických nástrojů, 2) povaha jádrové země podle teorie světového systému, 3) použití geoekonomických nástrojů. Mezi kritéria velmoci tj. 1) ekonomická síla a nadřazenost, 2) poměrně vysoká vojenská síla, 3) Soft Power, 4) formální a neformální uznání statusu velmoci, 5) dispozice legitimní moci, nebyla splněna kritéria poměrně vysoké vojenské síly a formální a neformální uznání statusu velmoci. Z toho důvodu je odpověď na výzkumnou otázku "Stalo se Německo po finanční krizi v roce 2008 geoekonomickou velmocí v rámci Evropské unie?" odpověď: Ne, Německo se po finanční krizi v roce 2008 nestalo geoekonomickou velmocí v rámci Evropské unie.
Vedoucí práce: Jakub Eberle
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses