Spotřební daně v EU : význam pro státní rozpočet - Slosiariková, Vendula; Hajdíková, Taťána; Vopátek, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2023)
Předmětem práce je komparace výše spotřebních daní z alkoholu členských států Evropské unie a zjištění vlivu covidu-19 na fiskální přínos. Cílem práce je zjistit, jak ovlivnil covid-19 fiskální přínos v oblasti spotřební daně z alkoholu ve vybraných členských státech EU. Pro zpracování cíle je proveden kvantitativní výzkum za využití metod analýzy, komparace, shlukové analýzy a predikcí. Časové vymezení dat pro analýzu a komparace je 2016-2021. Pro hierarchickou a nehierarchickou shluková analýzu jsou vybrány roky 2016 a 2020. Analýzy pro jednotlivé roky jsou vzájemně komparovány. Predikce vývoje spotřebních daní je provedena prognózou na dalších pět let. Výstupem práce je zhodnocení dopadu covidu-19 na oblast spotřební daně z alkoholu.
Vedoucí práce: Taťána Hajdíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses