Vliv financování podniku na EBITDA - Ďatko, Igor (2023)
Diplomová práce zkoumá vliv struktury kapitálu podniku na ukazatel EBITDA. Cílem je zjistit vliv poměru vlastního a cizího kapitálu podniku na ukazatel EBITDA. Manažeři firem a podniků potřebují zodpovědět zásadní otázku ohledně optimálního financování. Téma zkoumá důležitost významu poměru cizího a vlastního kapitálu při rozhodování managementu. Tento poměr určuje strukturu kapitálu podniku, která buď má vliv na ukazatel EBITDA, nebo nikoliv. Data jsou získaná z účetních výkazů vybraných 677 výrobních podniků v České republice (viz Příloha). Práce zkoumá problematiku z více dílčích zkoumání. První část využívá kvantitativní metodu výzkumu vycházející zfinančních výkazů a následuje ověření vlivu kapitálové struktury na ukazatel EBITDA, za použití Pearsonovy korelační a regresní analýzy. Druhá část zkoumá vliv výkonu firmy na ukazatel EBITDA s využitím ukazatele rentability vlastního kapitálu. Třetí část se zaměřuje na kvalitativní výzkum a pomocí hloubkových rozhovorů prezentuje důležitost použití ukazatele EBITDA v praxi. Výsledky výzkumu definují optimální vztah kapitálové struktury a určují, jak významný, nebo nevýznamný je tento vliv na EBITDA. Výsledky výzkumu je možné použít v manažerské praxi, případně výsledky můžou být použité pro další výzkumy v dané oblasti.