Návrh a řízení služeb podnikové analytiky v kontextu řízení firmy - Potančok, Martin; Dařena, František; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Habilitační práce se zabývá řízením podnikové analytiky v době neustále rostoucího objemu produkovaných dat a požadavků na rychlá rozhodnutí v kontextu řízení firem, pro jejichž podporu vzniká značné množství analytických aplikací. Výsledky provedeného výzkumu ukazují problémy spojené s jejich efektivitou a dodávkou přidané hodnoty. Cílem práce je vytvořit model pro návrh a řízení služeb podnikové analytiky, jakožto prvku vedoucího ke zkvalitnění řízení firem, jejich výkonnosti a flexibility vzhledem k trvale se měnící situaci na trhu a změnám v celém spektru technologií. První část práce představuje způsoby rozhodování v řízení firem a jejich pokrytí analytickými produkty ve vazbě na řízení od strategického nastavení až po každodenní (operativní) činnosti. Navazující část analyzuje aktuální problémy v řízení analytiky firem, možnosti jejich řešení a přináší východiska pro tvorbu modelu pro návrh a řízení služeb podnikové analytiky. Ten je uveden v závěrečné části práce a skládá se z analytických služeb, řešených problémů, metrik, rolí, jejich zodpovědností, procesů, potřebných integrací a faktorů, dat a dalších zdrojů a komponent. Součástí jsou případové studie, které demonstrují analytické služby nebo jejich řešení. Habilitační práce koresponduje s hlavními oblastmi vědecko-výzkumných prací Fakulty informatiky a statistiky VŠE v Praze, zaměřením výzkumu Katedry informačních technologií FIS VŠE v Praze a navazuje na publikační výstupy autora v oblasti analytických řešení.
Vedoucí práce
Habilitační práce (doc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet