Cost of illness spinální muskulární atrofie - Kubešová, Denisa (2023)
Diplomová práce je zaměřena na výzkum nákladů spojených s onemocněním spinální muskulární atrofie. Pomocí dotazníkového šetření je proveden sběr informací od jednotlivých respondentů, kteří se do výzkumu zapojili pomocí výzvy pacientské organizace SMÁci, která sdružuje pacienty s tímto onemocněním. Výzkum se dotazuje na přímé zdravotní, přímé nezdravotní a nepřímé náklady vznikající v souvislosti s onemocněním. Na základě vytvořeného metodického rámce a prvotní rešerše ohledně managementu onemocnění jsou data následně interpretována dle předem vytyčených cílů výzkumu. Výsledky výzkumu mohou u široké veřejnosti pomoci porozumět finanční náročnosti onemocnění a následně i vyvolat diskuzi v odborných kruzích.