Prognóza makroekonomických ukazatelů ČR - Fišer, Daniel; Kalenský, Jakub; Votava, Libor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2023)
Bakalářská práce se zabývá prognózováním vývoje HDP a inflace v České republice. Začíná teoretickou rešerší prognózování a jednotlivých ukazatelů. V části metodiky jsou uvedeny metody modelování využívané pro analýzu ekonomických časových řad. Cílem práce je poskytnout odhad vývoje ekonomiky ČR. Dílčím cílem je kritické zhodnocení výsledné prognózy. Pro dosažení stanovených cílů se v aplikační části používá model ARIMA při prognózování jednotlivých ukazatelů v programu Statgraphics. Následně je použitelnost modelu ověřena na zpětné predikci HDP a prognózy budoucích hodnot jsou porovnány s odbornými zdroji. Výsledkem práce je ekonomická prognóza na 5 let.
Vedoucí práce: Jakub Kalenský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses