Genderové rozdíly na českém trhu práce - Koláčková, Barbora; Kalenský, Jakub; Hiršová, Miloslava, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na genderové rozdíly na českém trhu práce a systematicky tyto rozdíly za pomocí ekonomických ukazatelů analyzuje. Následná rešerše literatury představuje četné studie, které se tímto tématem vzhledem k růz- ným kontextům zabývají, a také zmiňuje možnosti, jak tyto rozdíly eliminovat, včetně manažerských řešení. Na základě empiricky dokázaných rozdílů na pracovním trhu pak bakalářská práce dodává aspekt managmentu a táže se, jaká je role žen v ma- nagementu jako agents of change v otázce genderových rozdílů na trhu práce? V aplikační části práce tuto výzkumnou otázku skrze kvalitativní metodu rozhovoru se ženami ve vedoucích pozicích ve feminizovaných odvětvích zodpovídá a mapuje motivace respondentek pro či proti tomu, aby působily jako hybatelky změn ve svých odvětvích a pracovištích. Práce nedochází k potvrzení hypotézy, že ženy univerzálně ve všech případech působí jako hybatelky změn. Ukazuje také, že některé ženy ve vedoucích pozicích spíše usilují o zachování stávajícího stavu. I přesto, že se některé manažerky ztotožňují s principy hybatelek změn, jsou empatické, homofilní a snaží se situaci žen zlepšit, není tomu tak ve všech případech.
Vedoucí práce: Jakub Kalenský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses