Perspektiva organizačního designu na nástupnictví rodinné firmy formou předání na management - Ajdini, Drita; Králová, Věra; Dvořák, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2023)
Diplomová práce se zabývá problematikou rodinných firem, které při řešení otázky nástupnictví zvolily variantu předání řízení z majitele na manažera. Cílem práce je identifikace faktorů, které mají vliv na nastavení společného směřování rodinné firmy. Vzhledem k povaze zkoumané problematiky byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu, konkrétně vícenásobné případové studie. Výsledkem analýzy získaných dat je identifikace tří teoretických dimenzí – Asymetrie průběžného nastavování vztahu, Dominanta výrazných osobností a Způsob zohlednění zažitých návyků a zvyklostí. Zároveň byl určen jejich vzájemný vztah a vytvořen Model kontinuálního vývoje vztahu mezi majitelem a manažerem, který zobrazuje kontinuální nastavování nové rovnováhy v rámci těchto 3 dimenzí v průběhu času v kontextu zlomových bodů. Práce má teoretický přínos v oblasti „agency theory“ a teorie sociální směny a zároveň praktický přínos pro majitele i manažery rodinných firem, kteří řeší otázku nástupnictví.
Vedoucí práce: Věra Králová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses