Příprava business modelu sociálního podniku v Ústeckém kraji - Bojčev, Luke (2023)
Cílem diplomové práce je sestavit podnikatelský plán nového sociálního podniku v Ústeckém kraji. Předmětem podnikání je poskytování sociálně-terapeutických služeb mladistvým a vychovatelům v dětských domovech, které povedou k lepší přípravě chovanců dětských domovů na reálný život, a podpoří je ve startu do úspěšného osamostatnění se, uplatnění se na trhu práce, a dalšího osobnostního i profesního rozvoje. K naplnění tohoto cíle je nejprve metodologicky uvedena filozofie a pozadí služby, následně je podnikatelská příležitost validována na základě několika druhů analýz prostředí podniku (PESTLE, Porterova analýza pěti sil, SWOT). Práce komplexně zhodnocuje podnikatelské prostředí Ústeckého kraje a cílový trh. Myšlenka služby se zakládá na dlouhodobém pozorování nedostatků v současném přístupu k práci s cílovou skupinou, která je ohrožená znevýhodněním na trhu práce a ve společnosti obecně. Podnikatelský plán obsahuje všechny důležité komponenty, do kterých je čtenář na základě rešerše uveden v teoretické části, a to včetně posouzení realizovatelnosti skrze sestavení finančního plánu a návrhu zdrojů trvale udržitelného financování. Podnikatelský plán je vyhodnocen jako realizovatelný a udržitelný.