Soft power jako nástroj denuklearizace korejského poloostrova - Dýcková, Vendula; Druláková, Radka, 1973-; Strnad, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato diplomová práce se zabývá využitím soft power při jednání se Severní Koreou a vliv soft power na proces denuklearizace Korejského poloostrova. Vzhledem ke zvýšené intenzitě severokorejských balistických testů se otázka bezpečnosti na Korejském poloostrově stala po roce 2017 znovu velice aktuální. Cílem práce je zhodnotit, zda využití soft power při jednání se Severní Koreou je úspěšné a identifikovat ty aspekty soft power, které jsou vůči Severní Koreji využívány nejčastěji a nejúspěšněji. Za tímto účelem byly analyzovány interakce Severní Koreji s vybranými zeměmi a v těchto interakcích byly identifikovány jednotlivé aspekty soft power. Závěrem práce je, že vybrané státy mají pouze malou možnost na Severní Koreu svou soft power působit a vzhledem k tomu, že Severní Korea je již historicky velice nespolehlivým vyjednávacím partnerem, který neplní své dojednané závazky, nebylo v procesu denuklearizace Korejského poloostrova dosaženo žádného pokroku a soft power se nejeví jako ideální nástroj jejího dosažení.
Vedoucí práce: Radka Druláková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses