Akceptace možnosti platit kryptoměnami lidmi v ČR - Kopecký, Michal; Smutný, Zdeněk; Čermák, Radim; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Diplomová práce se zaměřuje na téma kryptoměn a jejich možné použití jako alternativní platební metody. Teoretická část se věnuje historii a vývoji peněz, finančnímu systému, technologii blockchain, kryptografii a popisu kryptoměn a jejich peněženek. Praktická část práce zahrnovala kvantitativní a kvalitativní výzkumy, které měly za cíl zjistit ochotu respondentů přejít k používání kryptoměn a získat informace o vztahu respondentů k této alternativní platební metodě. Výsledky ukázaly, že zatímco mnoho respondentů má o kryptoměnách znalosti, převážná většina z nich je nevyužívá v praxi. Nedostatek povědomí o tom, jak používat kryptoměny, a obavy z nebezpečí jsou hlavními faktory bránícími většímu rozšíření kryptoměn v České republice. Kromě toho byla zjištěna koncentrace obchodů a bankomatů v České republice, s nejvyšší koncentrací v Praze. Z e-shopů s nejvyššími tržbami v České republice bylo zjištěno, že pouze e-shop Alza.cz nabízí možnost platby kryptoměnou a umožňuje platit Bitcoinem a Litecoinem, ale plánuje nabízet i další kryptoměny. Praktická část práce obsahuje i testování procesu nákupu a platby kryptoměnou na e-shopu Alza.cz a porovnání kurzu Bitcoinu nabízeného e-shopem s kurzem na burze. Celkově lze shrnout, že kryptoměny mají potenciál stát se v budoucnu běžnou platební metodou, ale pro dosažení tohoto cíle je třeba řešit některé problémy, jako je nedostatek povědomí a nedostatek bezpečnosti.
Vedoucí práce: Zdeněk Smutný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses