Rezervy a opravné položky ve firmě jako nástroj finančního řízení - Nurmukhametova, Irina; Stejskalová, Irena, 1957-; Kozáková, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2023)
Cílem diplomové práce je zdokumentovat souvislost mezi tvorbou rezerv a opravných položek, jejich rozpuštěním, výsledkem hospodaření a zůstatkem peněžní hotovosti. Zároveň provést analýzu procesů řízení rezerv a opravných položek s důrazem na to, jak se do tohoto procesu zapojuje vedení firmy a nalézt procesy, které firmy pravidelně využívají a mají je zahrnuty do svých vnitřních směrnic a které využívají jenom výjimečně nebo málo. Diplomová práce je zaměřena na rezervy a opravné položky stavebních firem. K dosažení cílů diplomové práce je použita analýza zveřejněných výročních zpráv a rozhovor s experty. Z provedené analýzy bylo identifikováno, že stavební firmy vytvářejí opravné položky k pohledávkám a nedokončené výrobě a rezervy na záruční opravy, ztrátové projekty a soudní spory. Z analýzy vyplynulo, že tvorba rezerv a opravných položek způsobí vyšší náklady a tím snížení výsledku hospodaření a peněžního toku firem. Z rozhovoru s experty bylo potvrzeno, že vedení firmy hraje klíčovou roli při tvorbě rezerv a opravných položek. Pečlivý přístup k jejich tvorbě může významně ovlivnit finanční stabilitu firem.
Vedoucí práce: Irena Stejskalová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses