Návrh a implementace modulů v systému BNS pro plánování dlouhodobého cashflow - Bušek, Tomáš (2023)
Ekonomické prostředí se stává čím dál více nestabilní. Vlivem pandemie a válečných konfliktů se spousta firem za poslední roky dostala do menších či větších finančních problémů a některé byly nucené z těchto důvodů svoji činnost ukončit. Za účelem rychlejší reakce na nepříznivé vlivy vnějšího a vnitřního prostředí společnosti, se čím dál více firem uchyluje k investicím do nástrojů pro podporu řízení finanční výkonnosti. Ty zpravidla poskytují mechanismy pro rychlejší a efektivnější plánování a následné sledování odchylek vytvořeného plánu od skutečnosti. Na základě těchto podkladů následně management společnosti zvažuje nejvhodnější varianty dalších strategických, taktických, ale i operativních kroků. Většina firem se však uchyluje především k plánování a sledování výsledku hospodaření, zpravidla v podobě výkazu sestaveného na míru společnosti, známého jako manažerská výsledovka. Některé společnosti však v tomto směru nesledují do detailu pohyb peněžních prostředků, což zpravidla bývá důvod, proč je daná společnost nucena ukončit svoji činnost. Platí totiž pravidlo, že podniky nekončí z důvodu nízkého či záporného zisku, ale z důvodu nedostatku peněžních prostředků. Touto oblastí se zaobírá i tato práce. Cílem této práce je návrh a implementace analytické a plánovací aplikace v systému BNS (Business Navigation System) pro vytvoření plánu dlouhodobého cashflow sestaveného nepřímou metodou ve společnosti Inekon Systems a následné sledování odchylek vůči skutečným peněžním tokům. Krom potřeby z hlediska výše popsaných důvodů je dalším důvodem pro vytvoření nového řešení jeho současná absence v dané společnosti a důraz nové mateřské společnosti ABRA Software a.s. na zkvalitnění plánovacího procesu a reportingu. Pro zajištění korektní implementace dan