Statistická analýza evropské železniční sítě - Najvárek, Petr (2023)
Diplomová práce se věnuje statistické analýze železniční dopravy v Evropě. Klade si dva hlavní cíle, prvním je prozkoumat dostupná data o železniční dopravě a zhodnotit je z hlediska požadavků kladených na statistická data a případně zhodnotit jejich nedostatky a najít prostor pro zlepšení. Druhým cílem je pak samotné zhodnocení evropské železniční sítě z hlediska publikovaných dat a porovnání jednotlivých ukazatelů napříč evropskými státy, zejména státy Evropské unie. V rámci jednotlivých ukazatelů je pak mimo jiné zkoumána i jejich vzájemná závislost a jejich případné provázání s ekonomickými či jinými faktory. Práce vychází primárně z dat Eurostatu jakožto hlavní organizace Evropské unie zabývající se sběrem a zpracování statistických dat a dále z dat publikovaných OECD, tedy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Částečně jsou použita i data Českého statistického úřadu. Data Eurostatu jsou v průběhu práce shledána podle očekávání jako o něco kvalitnější, lépe splňují jednotlivé požadavky kladené na statistická data, na druhou stranu databáze OECD nabízí některé zajímavé údaje, které Eurostat nepublikuje. Z poznatků zjištěných ze samotných dat můžeme jmenovat kupříkladu v Evropské unii zatím nepříliš velký objem nákladní železniční přepravy (s výjimkou v této oblasti specifických pobaltských států) či to, že infrastrukturní faktory jako jsou hustota železniční sítě či míra elektrifikace ovlivňují využívání železniční dopravy více v osobní než nákladní dopravě, nebo že nehodovost na železnici úzce souvisí s ekonomickou silou daného státu.