Kulturní adaptace zahraničních zaměstnanců ve firmě působící v ČR - Hrochová, Lucie (2023)
Tato diplomová práce pojednává o kulturní adaptaci, a to konkrétně adaptaci zahraničních zaměstnanců, kteří se rozhodli přestěhovat do České republiky a začít pracovat ve vybrané mezinárodní firmě. Za účelem identifikování a zhodnocení nastavených procesů ve firmě se tato diplomová práce zabývá teoriemi různých autorů o kultuře a kulturních dimenzí a následně procesu kulturní adaptace, jeho průběhu, kulturním šoku a možnostech interkulturního tréninku. Praktická část se zabývá vlastním výzkumem kulturní adaptace ve vybrané firmě působící v ČR. Práce se zaměřuje na identifikaci nastavených procesů z pohledu firmy za jejímž účelem byly provedeny rozhovory s koordinátorkami mobility, imigrační podpory a vzdělávání a rozvoje zaměstnanců. Pro zhodnocení zkušeností samotných zahraničních zaměstnanců a jejich kulturní adaptace byly učiněné rozhovory s vybranými zaměstnanci. V závěru této práce jsou následně porovnány výsledky výzkumu s teoretickými poznatky a jsou dána návazná doporučení pro firmu.