Dopad turismu na životní prostředí a udržitelnost Šumavska - Prachaticka - Kupková, Tereza; Janeček, Petr; Kadlecová, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat dopady cestovního ruchu na životní prostředí a udržitelnost turistické oblasti Šumavsko, se specifikací na region Prachaticko. Dílčími cíli je posouzení organizační struktury řízení cestovního ruchu ve zkoumané oblasti, dopadu cestovního ruchu na životní prostředí a posouzení dodržení vzájemné rovnováhy třech pilířů udržitelného rozvoje v odvětví cestovního ruchu. V teoretické části se práce zabývá pojmem udržitelný cestovní ruch, definuje předpoklady pro rozvoj cestovního ruchu v oblasti, zkoumá vztah cestovního ruchu k okolnímu prostředí a představuje koncepci udržitelného rozvoje. V druhé části seznamuje s pojmem šetrný cestovní ruch a představuje jeho jednotlivé formy. Zvolenou metodikou je vlastní výzkum spojený s osobními rozhovory s odborníky působícími v oblasti řízení cestovního ruch v turistické destinaci. V praktické části jsou na základě SWOT analýzy vyhodnoceny dopady cestovního ruchu na udržitelnost Šumavska. V rámci interpretace analýzy jsou následně představeny vlastní návrhy pro zlepšení udržitelného rozvoje destinace.
Vedoucí práce: Petr Janeček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses