Genderové kontroverze v reklamě : Genderové stereotypy a jejich vnímání spotřebitelem středoevropského trhu - Paděra, Filip (2023)
Práce se věnuje problematice využití genderových stereotypů v reklamách a jejich vnímání spotřebitelem středoevropského trhu. Jejím cílem je pak především skrze vlastní výzkum provedený v rámci třech vybraných zemí, a to České republiky, Slovenska a Německa, které středoevropský trh částečně reprezentují, zjistit, jak obyvatelé vybraných zemí vnímají využití genderových stereotypů v reklamách a identifikovat rozdíly mezi těmito zeměmi i vybranými sociálními skupinami. Získané výsledky naznačují tomu, že takové rozdíly existují. V rámci sociálních skupin se jedná o vyšší citlivost, a tedy i riziko negativního vnímání ze strany mladších spotřebitelů, a především pak mladších žen. Porovnání mezi státy zase ukázalo mírně vyšší citlivost německého trhu.