Případová studie vlivu užití Stuxnetu na změnu bezpečnostní politiky Íránu - Šváb, Jiří (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem užití Stuxnetu na změnu bezpečnostní politiky Íránu. Cílem je vyhodnotit, jestli měl útok Stuxnetem na íránské jaderné zařízení v Natanzu přímý dopad na íránskou bezpečnostní politiku. Práce je rozdělena do tří kapitol. V teoretické části jsou charakterizovány kybernetické zbraně a související termíny jako je kybernetický prostor nebo kybernetický zločin. V druhé části práce je představen Stuxnet, jeho škodlivé působení a proces odhalení. Třetí část analyzuje íránskou bezpečnostní politiku a zkoumá vliv Stuxnetu na její vývoj z pohledu kybernetického prostoru. Analýza ukázala, že útok kybernetickou zbraní Stuxnet byl impulsem, který přiměl íránské bezpečnostní síly investovat a plně vstoupit do kyberprostoru.