Případová studie vlivu užití Stuxnetu na změnu bezpečnostní politiky Íránu - Šváb, Jiří; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Weinfurter, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem užití Stuxnetu na změnu bezpečnostní politiky Íránu. Cílem je vyhodnotit, jestli měl útok Stuxnetem na íránské jaderné zařízení v Natanzu přímý dopad na íránskou bezpečnostní politiku. Práce je rozdělena do tří kapitol. V teoretické části jsou charakterizovány kybernetické zbraně a související termíny jako je kybernetický prostor nebo kybernetický zločin. V druhé části práce je představen Stuxnet, jeho škodlivé působení a proces odhalení. Třetí část analyzuje íránskou bezpečnostní politiku a zkoumá vliv Stuxnetu na její vývoj z pohledu kybernetického prostoru. Analýza ukázala, že útok kybernetickou zbraní Stuxnet byl impulsem, který přiměl íránské bezpečnostní síly investovat a plně vstoupit do kyberprostoru.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses