Energetická transformace Polska v kontextu členství země v EU - Morávková, Nicol; Bič, Josef; Vošta, Milan, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato diplomová práce zkoumá probíhající energetickou transformaci Polska v kontextu členství země v Evropské unii. Práce si klade za cíl zjistit, nakolik je současná polská ekonomika schopna projít energetickou transformací a dosáhnout cílů, které pro ni vyplývají z klimatické politiky EU. V práci je uveden historický vývoj polské energetiky a energetické politiky EU. Dále je rozebrán energetický mix Polska a klimaticko-energetické cíle země pro roky 2020 a 2030. Na to navazují jednotlivé pilíře energetické transformace dle národní energetické strategie PEP 2040 a klíčové projekty v ní obsažené. Pozornost je věnována rovněž faktoru energetické bezpečnosti Polska v kontextu války na Ukrajině. Poslední část práce hodnotí schopnost Polska dosáhnout klimatické neutrality do poloviny tohoto století a uvádí výzvy, které Polsku brání v rychlejší energetické transformaci. Pro shrnutí zjištěných informací je v práci použita SWOT analýza.
Vedoucí práce: Josef Bič
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses