Výzvy strukturálních reforem v kontextu problémů španělského trhu práce - Holubová, Veronika (2023)
Tato práce se zabývá zhodnocením a výzvami strukturálních reforem na španělském trhu práce. Španělsko se v posledních letech (až do příchodu pandemie Covid-19) sice těšilo ekonomickému růstu, přesto však po finanční krizi zůstalo mnoho makroekonomických nerovnováh, zejména vysoké zadlužení, nízká produktivita a vysoká nezaměstnanost (hlavně mladých lidí a žen). Vysoká nezaměstnanost je jedním ze strukturálních problémů, kterým Španělsko dlouhodobě čelí. Je způsobena strukturálními nerovnováhami na trhu práce, především dualitou pracovních smluv a pracovní legislativou (vysokým vlivem odborů) způsobující nízkou efektivitu a rigiditu pracovního trhu, nesouladem nabídky a poptávky po pracovní síle z hlediska kvalifikací a nedostatkem kvalifikované síly v technických oborech. Strukturální reformy z roku 2012 sice část strukturálních nerovnováh napravily (např. strnulost mezd a částečné snížení nezaměstnanosti), nicméně mnoho problémů a výzev stále přetrvává, což se v konečném důsledku odráží na konkurenceschopnosti španělské ekonomiky.