Makroregiony mezinárodního turismu ve světové ekonomice a pozice ČR - Marešová, Dominika; Vošta, Milan, 1962-; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Koncem roku 2019 se v Číně objevila velmi nakažlivá nemoc covid-19, která se v roce 2020 rozšířila na další kontinenty. Nejvíce ovlivněným odvětvím ekonomiky se díky restrikcím, které měly zamezit rychlejšímu šíření, stalo odvětví turismu. Hlavním zaměřením této diplomové práce je analýza významu turismu v jednotlivých makroregionech turismu a následně ve vybraných státech z každého makroregionu. První vedlejší cíl práce má za úkol analyzovat rozdíly ve významu sektoru turismu v ekonomikách jednotlivých států. Dalším dílčím cílem je zjištění významu turismu pro ekonomiku České republiky a posledním dílčím cílem je analýza příležitostí, které se v tomto sektoru České republice nabízí. Pro splnění cílů byla uskutečněna analýza dat mezinárodního turismu ze zdrojů UNWTO a WTTC v jednotlivých makroregionech a posléze ve vybraných státech. Všechny makroregiony a vybrané státy byly nejdříve popsány z pohledu jednotlivých ekonomických indikátorů a na jejich základě byla provedena komparace. V rámci kapitoly, která se týká turismu v České republice, byla provedena analýza podobných ukazatelů jako pro makroregiony a následně vyhotovena SWOT analýza. Práce došla k závěru, že menší ostrovní a přímořské země s vysokým podílem turismu na HDP jsou na turismu více závislé a situaci spojenou s pandemií covid-19 snášely hůře než ekonomiky s větší diverzifikací. Po analýze příležitostí České republiky byl zjištěn potenciál země v místních tradicích a folklóru, nízkých cenách a vysoké oblíbenosti a známosti hlavního města ve světě.
Vedoucí práce: Milan Vošta
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses