Budování dobré pověsti jako součást paradiplomatických aktivit Katalánska - Škrabánková, Karolína (2023)
Diplomová práce zkoumá aktuální téma budování dobré pověsti na příkladu Katalánska, a tedy přibližuje danou problematiku poměrně nekonvenční perspektivou substátních jednotek. Teoretický rámec propojuje poznatky z oblasti veřejné diplomacie a nation brandingu s konceptem paradiplomacie. Práce si klade za cíl osvětlit, jakým způsobem Katalánsko – jakožto mezinárodně činný region s vysokým stupněm autonomie a separatistickými tendencemi – komunikuje v rámci svých paradiplomatických aktivit s mezinárodním publikem, a dále také zjistit, jaká je dynamika tohoto působení. Výstupy empirického výzkumu ukazují, že katalánské iniciativy byly od prvopočátku poháněny zájmy ekonomickými a kulturními; politické motivy se objevují až v posledních letech. Katalánskou strategii pak lze charakterizovat jako konzistentní s pozitivním progresem v průběhu času a těžištěm v propagaci svébytné kultury. V praxi katalánští aktéři uplatňují takřka kompletní spektrum nástrojů definované teorií – diplomová práce v závěru přináší souhrnné panorama katalánských prioritních nástrojů, a to v kategorizaci dle prosazovaných zájmů potažmo oblasti činnosti. U jednotlivých nástrojů jsou dále sledována kritéria jako cílová skupina, typ kontaktu s publikem, cíl činnosti či využití (moderních) komunikačních technologií.