Dynamika závislosti velkoobchodní a maloobchodní ceny elektřiny - Zajíčková, Anna (2023)
Cílem diplomové práce je poskytnout podrobnou analýzu vztahu mezi velkoobchodními a maloobchodními cenami elektřiny s využitím vhodných statistických a ekonometrických metod se zaměřením na český a evropský trh. Liberalizace trhu s elektřinou vedla v posledních několika desetiletích k zásadním změnám ve způsobu výroby, distribuce a stanovení cen elektřiny. V jejím důsledku byla podpořena konkurenceschopnost, zvýšená efektivita trhu a snížené náklady na elektřinu, ale také s sebou přinesla větší volatilitu a nejistotu cen elektřiny. Pochopení dynamického vztahu mezi velkoobchodními a maloobchodními cenami elektřiny je proto důležité pro mnoho účastníků trhu, včetně Energetického regulačního úřadu, ve spolupráci s kterým tato diplomová práce vznikla. Za účelem zjištění dynamiky a významnosti závislostí maloobchodních a velkoobchodních cen je nejprve použita shluková analýza pro rozdělení evropských států do shluků s podobnými vzorci časových řad cen. Vektorovými autoregresními modely je poté zkoumán dynamický vztah mezi cenami elektřiny v České republice a Německu. Rozšíření VAR modelu o panelovou dimenzi následně umožňuje analyzovat tyto vztahy ve dvaceti třech vybraných evropských státech. Na základě výsledků přináší práce cenné poznatky o stavu energetického sektoru a vztazích maloobchodní a velkoobchodní ceny elektřiny, které jsou klíčovými ukazateli výkonnosti trhu, ziskovosti účastníků trhu a cenové dostupnosti elektřiny pro koncové uživatele.