Nástroje a metody účinného zapojení občanů do rozhodovacích procesů ve veřejné správě - Buchar, Matouš (2023)
Tato diplomová práce se zabývá teoretickým pohledem na občanskou participaci a ukázkami již realizované dobré praxe v České republice i ve světě. Zapojovaní veřejnosti do rozhodovacích procesů patří mezi skloňované téma na všech úrovních vládnutí o čemž ukazují nejen snahy měst vyčleňovat části rozpočtů k participativním účelům, ale i skupinou společností, které se zabývají vývojem aplikací podporující občanskou participace. Cílem mé práce je zaměřit se na jednu z těchto snah, kterou vyvíjí město Strmilov ve spolupráci s Vysokou školou polytechnická v Jihlavě při tvorbě aplikací v podobě modelů participativní tvorby městského rozpočtu. V praktické části je tak věnuji testování jednotlivých modelů a ověřování validity s oporou teoretických informací. Výsledkem jsou konkrétní návrhy zlepšení modelů a návrhu, jak s těmito modely pracovat.