Řešení správy parkování s využitím strojového učení - Štrba, František (2023)
Diplomová práce řeší problém nedostatku parkovacích míst v důsledku rostoucího počtu vozidel. Cílem je navržení a vytvoření systému, který z kamerového přenosu detekuje pomocí strojového učení obsazenost jednotlivých parkovacích míst. Tento systém, vytvořený v programovacím jazyce Python, využívá algoritmus YOLO (You Only Look Once) pro detekci vozidel a knihovnu OpenCV, jež slouží k vizualizaci parkovacích míst. Následuje vyhodnocení obsazenosti parkovacího místa pomocí metriky IoU (Intersection over Union). Celý systém je zpřístupněn přes API. Systém byl testován na parkovišti základní školy Kunratice. Ve vybraném dni běžel systém nepřetržitě a správně určil obsazená a volná parkovací místa ve více než 99 % případů. Součástí práce je podrobné vysvětlení jednotlivých kroků při zavádění systému a také jeho využití v jiných oblastech lidské činnosti. Tato práce se nezaměřuje na vývoj nových modelů strojového učení. Vytvořený systém je koncipován pro parkoviště s maximálním počtem kolem 40 parkovacích míst. Pro dodržení stanoveného plánu a struktury vývoje je aplikována metodika Design Science Research(DSR).