Optimalizace portfolia ETF pomocí služby Robo-advisory - Vystrčilová, Markéta; Borovička, Adam; Daniel, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Diplomová práce se zabývá procesem optimalizace portfolia v rámci služby Robo Advisory (Robo poradce). V dnešní době se mnoho mladých lidí snaží zhodnotit své investiční prostředky. Kvůli vysokým poplatkům a vysokým vstupním investicím u klasických investičních společností jsou tyto produkty často mimo jejich možnosti. Robo Advisory, kteří jsou v dnešní době stále rozšířenější, nabízí investování prostřednictvím ETF bez vysokých poplatků a s minimálními vstupními investicemi. Automatizace investičního procesu a absence lidského faktoru v podobě portfolio manažerů přispívá k nižším poplatkům. Robo Advisory navíc nabízejí možnost neustálé kontroly svého portfolia i investování z pohodlí domova díky online aplikaci, kterou si investor může stáhnout do svého chytrého telefonu. Metody a algoritmy, které se uvnitř Robo Advisory používají jsou velmi specifické (existuje pouze omezené množství „White Papers“, které přibližují fungování některých Robo Advisory). Všechny tyto faktory mě vedli k tomu, abych prozkoumala teoretický aspekt Robo Advisory a pokusila se vytvořit model optimalizace vhodný pro službu Robo Advisory. Cílem této diplomové práce je vytvořit, pomocí metody Black-Litterman, model optimalizace portfolia, který bude vyžadovat pouze minimum expertních vstupů. Výsledné optimální portfolio pomocí metody Black-Litterman jsem porovnala s optimalizovaným Minimum variance portfoliem (portfolio s minimálním rozptylem), Maximum return portfoliem (portfolio s maximálním výnosem), Mean-Variance portfoliem, referenčním (indexovým) portfoliem a s tradičním přístupem optimalizace portfolia, který využívají portfolio manažeři (podvažování a nadvažování vah jednotlivých sektorových indexů). Získané výsledky potvrdily, že optimalizace portfolia s využitím Black-Littermannova modelu poskytuje vyš
Dalším zajímavým zjištěním bylo, že generování investičních názorů (jedná se o jeden ze vstupů do modelu Black-Litterman) prostřednictvím ekonomických cyklů nám poskytuje daleko vyšší výnos, než pokud bychom investiční názory uvažovali jako náhodné. Model je vypracovaný v systému R studio.
Vedoucí práce: Adam Borovička
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses