Vliv státního kapitalismu na konkurenceschopnost ekonomických odvětví Brazílie - Kučerová, Markéta; Bolotov, Ilya; De Castro, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Cílem této diplomové práce je zhodnotit, zda ekonomický model Brazílie ovlivňuje konkurenceschopnost jejich odvětví. V první kapitole byla provedena rešerše mezinárodní konkurenceschopnosti a státního kapitalismu, pomocí které byl zjištěn vztah mezi státním kapitalismem a konkurenceschopností Brazílie. Ve druhé kapitole bylo zjištěno, že Brazílie není makroekonomicky konkurenceschopná, státní kapitalismus má negativní dopady na podnikatelské prostředí. Vybrané ročenky konkurenceschopnosti hodnotí Brazílii jako méně konkurenceschopnou. Komparativní výhodu mají odvětví cukru, masného průmyslu, tabákového průmyslu, kožařského, obuvnického, těžebního, ropného, chemického, strojního, automobilového a leteckého průmyslu. Ve třetí kapitole se zjistilo, že státní kapitalismus snižuje konkurenceschopnost Brazílie a neprospívá vybraným odvětví s komparativní výhodou. Státní podporu vybrané podniky již nepotřebují a musí se stát soběstačné. Návrhem na zlepšení konkurenceschopnosti Brazílie je postupná privatizace, liberalizace obchodu a vyšší počet konkurence na domácím trhu.
Vedoucí práce: Ilya Bolotov
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses