Role státu v inovativnosti Finska - Kučerová, Kateřina (2023)
Tato diplomová práce se zabývá rolí státu v inovativnosti Finska. Hlavním cílem práce je zjistit příčiny vysoké inovativnosti Finska, s důrazem na to, jakou roli v tomto ohledu hraje stát. První kapitola práce se zabývá základními pojmy jako inovace, inovační politika a národní inovační systémy z teoretického hlediska. Druhá kapitola se již věnuje inovativnosti Finska. Její stěžejní částí je analýza inovačních indikátorů a dále historický vývoj finského národního inovačního systému. Na základě analýzy z druhé kapitoly je identifikováno vzdělání jako stěžejní oblast finského inovačního systému a to je následně blíže analyzováno v poslední kapitole.