Ekonomická diplomacie EU : Proměny makrodimenze a mikrodimenze - Matějková, Michaela (2023)
Ekonomická diplomacie je jednou z klíčových aktivit aktérů v mezinárodních ekonomických vztazích. Realizace ekonomické diplomacie je obvykle doménou států, ale v Evropské unii dochází k dělení pravomocí, které Evropské unii dovoluje aplikovat své prostředky buď výhradně nebo zároveň s členskými státy. Cílem diplomové práce je zjistit pomocí analýzy dokumentů, jaké změny proběhly v realizaci ekonomické diplomacie v makrodimenzi a mikrodimenzi na úrovni Evropské unie. Zvláště se práce zaměřuje na mezinárodní obchod a uplatňování domácích komerčních subjektů na zahraničních trzích. Ve sledovaném období 2004-2019 byl zjištěn dynamický vývoj v substantivní spolupráci v makrodimenzi a velmi dynamický vývoj aplikace nástrojů mikrodimenze v regionu východní a jihovýchodní Asie.