Ekonomická diplomacie EU : Proměny makrodimenze a mikrodimenze - Matějková, Michaela; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Peterková, Jana, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Ekonomická diplomacie je jednou z klíčových aktivit aktérů v mezinárodních ekonomických vztazích. Realizace ekonomické diplomacie je obvykle doménou států, ale v Evropské unii dochází k dělení pravomocí, které Evropské unii dovoluje aplikovat své prostředky buď výhradně nebo zároveň s členskými státy. Cílem diplomové práce je zjistit pomocí analýzy dokumentů, jaké změny proběhly v realizaci ekonomické diplomacie v makrodimenzi a mikrodimenzi na úrovni Evropské unie. Zvláště se práce zaměřuje na mezinárodní obchod a uplatňování domácích komerčních subjektů na zahraničních trzích. Ve sledovaném období 2004-2019 byl zjištěn dynamický vývoj v substantivní spolupráci v makrodimenzi a velmi dynamický vývoj aplikace nástrojů mikrodimenze v regionu východní a jihovýchodní Asie.
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses