Kvalifikační požadavky zaměstnavatelů na pracovníky v oblasti zdravotně orientovaného cestovního ruchu - Mládková, Jaroslava (2023)
Diplomová práce se zaměřuje na kvalifikační požadavky, které zaměstnavatelé kladou na pracovníky ve zdravotně orientovaném cestovním ruchu. Cílem práce je dané požadavky identifikovat, a to v oblasti zdravotně orientovaného cestovního ruchu a následně konkrétně v oblasti managementu lázeňského cestovního ruchu. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část popisuje základní pojmy a definice související se zdravotně orientovaným cestovním ruchem a jeho pododvětvími, kterými jsou lázeňský, wellness a zdravotní cestovní ruch. Dále obsahuje kapitolu týkající se kvalifikace, ve které je specifikována odborná, psychická a morální způsobilost a kapitolu zabývající se trhem práce v tomto odvětví. Praktická část obsahuje dva výzkumy, z nichž první se soustředí na celé odvětví zdravotně orientovaného cestovního ruchu a druhý již konkrétně na oblast managementu lázeňského cestovního ruchu. První výzkum je kvantitativní a byl proveden ve spolupráci s vysokou školou v Deggendorfu v Německu. Jeho výsledkem je zjištění kvalifikačních požadavků zaměstnavatelů na pracovníky ve zdravotně orientovaném cestovním ruchu. Druhý výzkum je kvalitativní a jeho výstupem je identifikování kvalifikačních požadavků na pracovníky v oblasti managementu lázeňského cestovního ruchu. V závěru práce jsou poskytnuta doporučení, která mohou následovat jak pracovníci, tak zaměstnavatelé či vyučující.