Povinnost statutárních orgánů kapitálových společností jednat s péčí řádného hospodáře - Černá, Adéla; Moravec, Tomáš, 1983-; Andreisová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
V této diplomové práci pojednává autorka o institutu péče řádného hospodáře. Přestože rekodifikace soukromého práva vnáší do této problematiky více světla, jedná se stále o neurčitý právní pojmem, který je vysvětlován jinými neurčitými právními pojmy. Povinnost péče řádného hospodáře je základním nástrojem, který má členy statutárních orgánů motivovat k tomu, aby jednali svědomitě a v nejlepším zájmu společnosti. Pokud tento standard chování poruší, nesou neomezenou odpovědnost za škodu způsobenou jejich jednáním. Zákonodárce si je plně vědom toho, že riskování je typickou charakteristikou podnikání a že podnikatelská rozhodnutí jsou obvykle přijímána v podmínkách nejistoty. Z tohoto důvodu nabízí „bezpečný přístav“ v podobě pravidla podnikatelského úsudku pro ty, kteří jednají loajálně, informovaně a v obhajitelném zájmu společnosti. Cílem této diplomové práce je ukázat hranici mezi jednáním zakládající odpovědnost a jednáním, které odpovědnost za porušení péče řádného hospodáře nezakládá.
Vedoucí práce: Tomáš Moravec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses