Vliv médií v mezinárodních vztazích po založení zpravodajského kanálu CNN : případová studie arabského jara - Harrisova, Emma; Votoupalová, Markéta; Neuschl, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Bakalářská práce se zabývá, na případě arabského jara v Libyi a Jemenu, analýzou vlivu televizní stanice CNN na zahraniční politiku USA. Práce vychází z teorie CNN efektu, reflektující významnost médií v diplomacii, který je popsán v první části práce. Druhá část práce se zaměřuje na arabské jaro ve vybraných státech (Libye a Jemen), k jejichž analýze je použita metoda obsahové analýzy. Prostřednictvím zvolené metody je zkoumáno, zda lze prokázat vliv CNN efektu na zahraniční politiku USA a tím i významnost médií v diplomacii. Cílem práce je tedy konkrétně zodpovězení výzkumné otázky „Jaký vliv mělo zpravodajské pokrytí arabského jara televizní stanicí CNN na americkou politikou vůči těmto událostem ve vybraných zemích?”. Na základě provedené analýzy byl prokázán vliv CNN efektu na zahraniční politiku USA pouze u případu arabského jara v Libyi. Zásadním zjištěním práce bylo to, že kategorie, u nichž došlo k prokázání CNN efektu, byly především ty, které měly přímý dopad na dění v místě sledovatelů, tedy v Americe. Nelze tedy vyloučit schopnost televizní stanice CNN ovlivnit americkou politiku, ale jistě se již nejedná o natolik jednoznačný a častý jev.
Vedoucí práce: Markéta Votoupalová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses