Inflace a monetární politika ve vybraných zemích vně a uvnitř eurozóny - Jonáš, Jan; Vopátek, Jiří; Plašil, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na inflaci a měnovou politiku ve vybraných zemích uvnitř a mimo eurozónu. Na základě ex-post reálných sazeb byla vy-brána Česká republika a Maďarsko jako státy mimo, a Německo a Estonsko jako státy v eurozóně. Cílem práce bylo prozkoumat vývoj inflace v těchto zemích a porovnat jejich měnovou politiku s cílem zjistit, jaký vliv má rozdílný výběr mě-nové strategie centrálních a národních bank na udržení cenové stability v době vysoké inflace. Výzkum zahrnuje analýzu makroekonomických dat a porovnání faktorů, jako jsou základní úrokové sazby, sazby vkladů, sazby úvěrů, hypoteční sazby a peněžní agregát M2. Z práce vyplývá, že centrální banky vybraných zemí mimo eurozónu dokázaly reagovat rychleji a sebevědoměji na krizové si-tuace a v dlouhém období bylo cílování inflace úspěšné. A ačkoli bylo Německo nejúspěšnější, ukázalo se, že přijetí eura nemusí být pro malé státy nejlepší volbou, protože tak přichází o svou nezávislou měnovou politiku ve prospěch ECB, na což doplácí právě Estonsko, které cenovou stabilitu zajistit nedokázalo.
Vedoucí práce: Jiří Vopátek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses