Definice a nastavení moderních KPIs v oblasti retence zaměstnanců - Plachá, Šárka; Maršálek, Karel; Novotný, Ota, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tato diplomová práce má za cíl navrhnout a implementovat dashboard pro poradenskou firmu X v oblasti lidských zdrojů, na jehož základě bude možné jasně určit nejvýznamnější důvody odchodů zaměstnanců dané společnosti. K dílčím cílům pak náleží identifikování KPIs a navržení metrik, společně s vymezením pohledů, jak se na dané metriky bude nahlížet. Dále sem spadají činnosti jako určit výpočty potřebných metrik, zjistit stav zpracování dat ve firmě a případně provést audit a čištění dat. Dalším dílčím cílem je pak vytvořit analýzu výsledků z dashboardu doplněnou o doporučení. Za tímto účelem je nejdříve provedena analýza požadavků na výstupní dashboard, seznámení se s procesy firmy a definovaní metrik a dimenzí. Následuje napojení dat, jejich příprava, transformace, vytvoření dashboardu a v poslední řadě validace, která v podobě UX testování vede k finalizaci dashboardu a pak také hodnotí kvalitu dat. Výsledkem práce je jednak dashboard a analýza dat, která popisuje vývoj odchozích zaměstnanců z firmy za poslední čtyři roky. A vyhodnocuje, zda data reflektují predikce aktuálního trendu Velké rezignace v oblasti fluktuace zaměstnanců. Tento trend se dle dat společnosti v posledním roce neprojevil, ale analýza prvního čtvrtletí letošního roku naznačuje několik společných ukazatelů s tímto trendem.
Vedoucí práce: Karel Maršálek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses